diumenge, 12 de setembre del 2010

Jben - formatge fresc fet a casa

Tal i com he posat en el títol, el jben és un formatge fresc que es fa a casa, especialment durant el mes de ramadà. És molt fàcil de fer.

Hi ha diverses receptes per fer-lo, en algunes s'afegeix iogurt natural a la llet, altres lben en diferents quantitats.... Jo he seguit la recepta d'Oumo Talal. Ens caldrà:

- 1 litre de llet sencera.
- 1/2 litre de lben (llet fermentada, es compra a les carnisseries àrabs)
- 1 c sopera de vinagre
- 1/2 c cafè de sal

És tant senzill com fer bullir la llet, apagar el foc i afegir-hi el lben, el vinagre i la sal. Ho deixarem refredar almenys una hora. Veurem que la llet ha començat a quallar. Amb una gasa o un drap ben fi, ho colarem. La recepta de tota la vida ens diu que hem de lligar el drap i deixar-lo escorrent tota la nit.

A mi m'és més fàcil posar un drap ben fi sobre d'un colador i deixar-ho una bona estona.
Quan ja està força sec, poso la pasta en pots de iogurt o formatge ben nets als quals hi he fet uns foradets, així se seguirà escorrent ja a la nevera. Els tapo amb film i els deixo "penjats" sobre un got.

Es menja sol, amb pa, o en briouats (fets amb fulles de brick).

Senzillament deliciós.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada