dijous, 1 de desembre del 2011

Krichlates i fekkia d'Aixura

Krichlates i fekkia d'Aixura

El dia 5 de desembre se celebrarà el dia d'Aixura, el desè dia del mes de Muharran (al Marroc, com sempre, un dia després). Tal i com us vaig explicar en el post de l'any passat, aquesta data és celebrada de forma molt diferent entre els diferents països musulmans. Al Marroc és el dia dels infants, de les joguines i la família. Us convido a llegir-ne l'article complet aquí.

En quant a la gastronomia, el dia és celebrat amb un bon cuscús o una r'fissa, però el que caracteritza aquesta festa és el consum de fruits secs. En aquesta ocasió he preparat uns krichlates, que són uns petits rosegons, dolços i cruixents, que es barregen amb els fruits secs. A la barreja dels krichlates amb la fruita seca s'anomena fekkia de Achoura. Són molt senzills de fer i perfectes per picar, ja veureu que no podreu parar de menjar-ne!

Ingredients

Krichlates
250 grs de farina
90 grs de sucre
1 cullerada de postres de sucre avainillat
40 grams de sèsam torrat
40 grams d'ametlla sencera crua
1 culleradeta de postres de llavors d'anís (o anís mòlt)
1 culleradeta de postres de llavors de fonoll (facultatiu)
1 culleradeta de postres de llevat químic
1 polsim de sal
1 ou
30 ml d'oli de girasol
30 ml d'aigua de flor de taronger (o una mica més si ens cal per amalgamar la massa)

Preparació

Triturem l'ametlla amb pell i tot. La podem deixar més o menys mòlta segons el nostre gust.

Barregem tots els ingredients secs.

Hi afegim l'ou batut, l'oli i l'aigua de flor de taronger.

Barregem bé la massa i formem uns bastonets llargs, del diàmetre d'un retolador gruixut. Amb unes tisores o bé amb un ganivet, els tallem a trossos ben petits sobre una placa de forn folrada amb paper sulfuritzat. Ens serà més fàcil formar i tallar els bastonets si els enfarinem una mica.

Preescalfem el forn a uns 180º i ho enfornem uns deu minuts, fins quan comencin a enrossir-se.

Deixem refredar completament i barregem els krichlates, que estaran ben cruixents, amb fruita seca al nostre gust. Amb un got de te, són boníssims! I ben tancats en un recipient hermètic, ens duraran molts dies.

Us deixo un vídeo de Sabah, de Sousoukitchen, amb el pas a pas de la recepta.

Bona festa a tothom!


6 comentaris:

  1. M'encanta apendre coses noves d'altres cultures, i tu ho fas possible! moltíssimes gràcies. Petonets

    ResponElimina
  2. Bon dia Georgina. En el desert, per l´Aiuxura els nens, perfectament vestits per al'ocasió, van casa per casa demanant caramels i llaminadures. Naturalment, aquesta festa com moltes altres, varien depenent de les ciutats i del món rural. Bonica entrada i un cop més, una manera de donar a conèixer els costums dels nostres veïns. Petons

    ResponElimina
  3. @Judith, mersi, això intento, donar a conéixer la riquesa d'aquest país... una abraçada!

    @cocinamarroqui, en el tema caramels els nens, tant els de ciutat com els de poble, són iguals :) Evidentment hi ha una pila de tradicions diferents segons la regió i entre els pobles mateixos, aquesta és una de les raons per la qual m'enamora aquest país... Salutacions i bona feina!

    ResponElimina
  4. Quina recepta tan original, que bo!

    Petonets guapa

    ResponElimina
  5. Precioso video y maravillosa receta. Además con esa música me han entrado unas ganas locas de moverme. Me encanta!!!. Besos y gracias por darnos a conocer estas cosas tan auténticas.

    ResponElimina